Reform af almenmedicinske tilbud

På denne side kan du læse mere om reformen af det almenmedicinske tilbud - herunder de centrale initiativer, tidslinjer samt lovgivning som følger af reformen.

Kort om reformen af almenmedicinske tilbud

Den demografiske udvikling medfører en stigning i antallet af ældre samt personer med kronisk sygdom og multisygdom, hvilket forventes at medføre flere og mere komplekse patientforløb i sundhedsvæsenet i fremtiden. Udviklingen kræver en omstilling af sundhedsvæsenet, så langt mere behandling og pleje kommer til at forgå hos egen læge og tæt på eller i borgerens eget hjem. Fremadrettet kommer det almenmedicinske tilbud derfor til at varetage en styrket og udbygget rolle i sundhedsvæsenet.

Den nuværende kapacitet og organisering af det almenmedicinske tilbud er ikke tilstrækkelig til at sikre den nødvendige udvikling og tilpasning. Som led i sundhedsreformen er aftalepartierne derfor blevet enige om en reform af det almenmedicinske tilbud, som indeholder en række indsatser, der skal sikre flere læger og bedre fordeling af de almenmedicinske sundhedstilbud i hele landet.

Centrale indsatser i lægereformen

Mere ligelig fordeling af læger i det almenmedicinske tilbud: I sundhedsloven skal det fastlægges, at den overordnede fordeling af ydernumre og lægekapaciteter sker statsligt ud fra en national model, der tager udgangspunkt i patienternes behandlingsbehov.

Flere og nye klinikformer: Med flere og nye klinikformer styrkes regionernes mulighed for at sikre en bedre lægedækning i områder, hvor det erfaringsmæssigt har vist sig at være svært at tiltrække speciallæger i almen medicin til de traditionelle klinikformer.

National fastsat opgavebeskrivelse: Sundhedsstyrelsen skal fastlægge de fremtidige opgaver og krav til det almenmedicinske tilbud i en national opgavebeskrivelse, som det almenmedicinske tilbud samlet set skal levere.

Ny aftalemodel: En smallere central aftale skal fra 2027 erstatte Overenskomst om almen praksis og fastsætte de økonomiske vilkår for de alment praktiserende læger med afsæt i den nationalt fastsatte opgavebeskrivelse.

Ny honorarstruktur: En ny honorarstruktur skal træde i kraft i 2027 og skal sikre enklere forhandlinger, udvikling og effektivitet i sektoren. Samtidig skal en ny bestemmelse i sundhedsloven fastlægge, at honorarer differentieres med udgangspunkt i modellen for fordeling af ydernumre og lægekapaciteter.

Styrket kapacitet: Antallet af uddannelsesstillinger i almen medicin skal øges i forbindelse med Sundhedsstyrelsens kommende dimensioneringsplan, som skal gælde fra 2026. Det skal understøtte målet om mindst 5.000 læger i det almenmedicinske tilbud i 2035.

Begrænsning af antal ydernumre ejet af en læge: Antallet af ydernumre, som kan ejes af en læge i det almenmedicinske tilbud, skal begrænses fra seks til tre ved en ændring i sundhedsloven.

Tidslinje for reform af almenmedicinske tilbud

Her kan du følge lægereformens tidslinje og centrale milepæle i implementeringen. Ændringer kan forekomme.

2024

2025

2026: Overgangsår/forberedelse af implementering

  • Indgåelse om ny aftale og honorarstruktur for praktiserende læger mellem regionerne og den centrale forhandlingsrepræsentant for de praktiserende læger som skal gælde fra 2027

2027: Ikrafttræden af reform af almenmedicinske tilbud

  • Den nationale opgavebeskrivelse og basisfunktion for det almenmedicinske tilbud
  • Aftale om økonomiske vilkår for alment praktiserende læger
  • Ny, differentieret honorarstruktur
  • Regionerne skal forhåndsgodkende en køber ved køb og salg af ydernumre mellem private
  • Etablering af et Praksisklagenævn m.v.

Lovgivning som følge af reformen om almenmedicinske tilbud

Reformen medfører en række ændringer i lovgivningen på sundhedsområdet. Lovændringerne samles og fremsættes i to lovforslag, der fremsættes i 2025. Ændringer i tidsplanen kan forekomme.

Lovforslag 1 vedrører en ny national fordelingsmodel, begrænsning i antallet af ydernumre ejet af en læge og flere og nye klinikformer i det almenmedicinske tilbud m.v.

Lovforslag 2 vedrører en ny aftalemodel for almenmedicinsk tilbud og opgavebeskrivelse, honorarstruktur, regionernes forhåndsgodkendelse og etablering af et tvistløsningssystem m.v.

Lovforslag 1

  • Februar 2025: Udsendelse i høring
  • April 2025: Fremsættelse
  • Juni 2025: Vedtagelse
  • Juli 2025: Ikrafttrædelse

Lovforslag 2

  • August 2025: Udsendelse i høring
  • November 2025: Fremsættelse
  • December 2025: Vedtagelse
  • Januar 2027: Ikrafttrædelse

Spørgsmål og svar

I nedenstående kan du finde svar på typiske spørgsmål om reformen af almenmedicinske tilbud.

Den national fordelingsmodel skal fastsætte den overordnede nationale fordeling af lægekapaciteter i det almenmedicinske tilbud ud fra befolkningens behandlingsbehov inden for et afgrænset geografisk område. Fordelingsmodellen vil som udgangspunkt fordele lægekapaciteter inden for de geografiske områder omfattet af et sundhedsråd.

Det skal sikre en mere lige fordeling af læger, mere tid til patienter med størst behov og en mere lige fordeling af opgaverne i det almenmedicinske tilbud.

Regionerne skal fastlægge minimumspatienttallet for den enkelte klinik med udgangspunkt i patienternes behandlingsbehov, ud fra lokale hensyn og efter dialog med klinikkerne.

Almenmedicinske tilbud, som får mulighed for et lavere patienttal, kan ikke frasige sig sine nuværende patienter. Et lavere patienttal skal ske ved naturlig afgang.

Opgavebeskrivelsen skal gøre det klart, hvad det samlede almenmedicinske tilbud skal levere ved at fastlægge en faglig beskrivelse af funktioner, opgaver, kompetencer, samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen samt tilgængelighed i det almenmedicinske tilbud.

Sundhedsstyrelsen skal udarbejde et fagligt oplæg til en national fastsat opgavebeskrivelse for almenmedicinske tilbud med inddragelse af alment praktiserende læger, regioner, kommuner, patientorganisationer og øvrige relevante aktører.

Oplægget til en nationalt fastsat opgavebeskrivelse for almenmedicinske tilbud vil udgøres af en fælles myndighedsrettet del, kaldet opgavebeskrivelsen, og en klinikrettet del, kaldet basisfunktionen.

Du kan læse mere om sundhedsstyrelsens arbejde her.

Med lovændringen reduceres antallet af ydernumre, som en læge må eje, fra seks til tre. Ordningen træder i kraft den 1. juli 2025.

En læge, der allerede ejer flere end tre ydernumre den 1. juli 2025, kan bevare disse ydernumre fremadrettet, men kan ikke erhverve nye. Lægen kan først erhverve nye, når lægen har afhændet ydernumre indtil, at vedkommende ejer et eller to ydernumre.

Fra den 1. juli 2025 får regionerne flere muligheder for at benytte forskellige klinikformer og leverandører i det almenmedicinske tilbud.

Regionerne vil kunne etablere et almenmedicinsk tilbud ved frit at vælge mellem enten at afsætte et ydernummer til en læge, at etablere og drive en regionsklinik eller udbyde driften af en klinik ved at indgå aftale med en privat leverandør og i overensstemmelse med udbudsreglerne.

Ved at kunne benytte forskellige klinikformer og leverandører styrkes regionernes muligheder for at sammensætte det almenmedicinske tilbud ud fra lokale behov.